Ne znamo šta tražimo!

Ne znamo šta tražimo!

Sve su šanse da do ovog teksta dođeš preko videa u kome smo popisali sedamdesetak naziva pozicija u digital marketingu. Sada ćemo ti objasniti šta smo sve hteli da kažemo tim videom. Ako slučajno dolaziš direktno preko sajta, video je ispod:

 

 

Dakle, napravili smo otvoren konkurs za posao: ako znaš išta o digital marketingu, javi nam se! OVAJ KONKURS JE TRENUTNO ZATVOREN, ali ga oživimo sa vremena na vreme jer se pokazao kao najefikasniji konkurs koji smo ikad imali. 

 

Kada prvi put pogledaš ovaj video, verovatno ćeš pomisliti da se sprdamo na račun izmišljenih zanimanja. I to je donekle tačno – pogotovu za nindže, gurue i evangeliste. Međutim, imamo i ozbiljnu poentu: svi ovi poslovi se zaista i razlikuju, jer tržište od jednog digitalca može tražiti sumanuto širok dijapazon usluga, u zavisnosti od industrije, firme ili čak odeljenja gde zaluta u karijeri.

 

To znači da Digital Account Executive u nekoj drugoj agenciji ne radi isti posao kao u našoj, da Digital Specialist u FMCG industriji ne radi ni izbliza isti posao kao u farmaciji, da jedan digital ninja možda stvarno ima raznorodan set veština i ne želi da se odredi u klasičnoj agencijskoj nomenklaturi, a drugi treba da smanji gledanje Garry V-a. Ovo je samo posledica jednog šireg haosa koji se da sumirati kao:

 

Digital marketing u stvari ne postoji:

 

Digital marketing je bila korisna odrednica dok je ova industrija počinjala. Naši projekti tada nisu bili ni izbliza ambiciozni koliko danas. Bili smo oni mali za Internet i bili smo srećni ako naše starije kolege nauče da ne umemo da im popravimo štampač. Digital marketing je takođe bio neželjeno dete Advertajzinga i PR-a koje su ovi razvedeni roditelji pokušavali da uvale jedno drugome u sektor.

 

Danas postoji više industrija koje se sve mogu nazvati digital marketingom, a nemaju nikakvih dodirnih tačaka:

 

SEO / inbound, Performance / Online media buyers, agencije za društvene mreže, video i foto produkcije, web produkcije i kreativne agencije koje su izrasle iz digitala. Naši poslovi se retko preklapaju, uglavnom radimo drugačije klijente i ne možemo čak ni da se složimo oko toga šta znači reč Content: Content specialist u SEO agenciji i Content Specialist u našoj agenciji su dva totalno različita posla. Jednom je glavno oruđe tastatura, drugom kamera.

 

Na kraju: nema nikakvog razloga zašto digitalno rešenje ne može doći iz bilo kog izvora. SOMOborac i Balcannes se sve manje razlikuju. Sve je danas online i svi danas rade online, a…

 

Potrebe klijenata su drastično različite

 

Naša agencija je poprilično specijalizovana: uglavnom radimo za velike brendove kao kreativni konsultanti. Obično smo deo nekog šireg tima agencija. Postoji samo još par agencija u Srbiji koje se bave online kanalima na ovaj način i klijenti kojima je to potrebno nas prepoznaju. Ljudi u industriji uglavnom znaju za koji opis posla treba da im se upali lampica da nas pozovu. Zvuči super?

 

Međutim, čak i sa time imamo ogroman dijapazon usluga: za neke klijente radimo samo izveštavanje, nekima sve izveštaje radi medijska agencija, neki klijenti žele produkciju sadržaja svaki dan, za neke nedeljama planiramo fotkanje Instagram postova, za neke pišemo scenarija, za neke blogove, za neke ugovore sa influencerima…

 

Potrebno je otprilike 3 meseca od kada nas klijent kontaktira da razumemo šta im je zaista potrebno. Dobijemo mi lepo sročene brifove, fino formatira sve excel tabele iz procurement-a, ali i najiscrpniji RFP dokumenti ostanu nedorečeni u ključnim tačkama koje određuju kako ćemo se postaviti prema klijentu.

 

Kakve to veze ima sa otvorenim konkursom?


Zbog svega toga, svesni smo da na tržištu ne postoji osoba koja se može savršeno uklopiti u neki naš tim. Svakome ko promeni kompaniju u digitalu trebaće barem ista ta tri meseca da se snađe u novoj ulozi. Neka vrsta dokvalifikacije nam ne gine, a to može biti copywriter koji se u slobodno vreme bavi fotografijom i želi da uči o digitalu koliko i digital media planer koji ima talenta i želi da se bavi kreativom.

 

Daleko nam je bitnije kako razmišljaš o advertajzingu, kako argumentuješ svoje ideje, kako se odnosiš prema poslu, kako se vidiš u timu isl.

Poenta ovog teksta nije da inspiriše digitalni nihilizam: sve ove kontradikcije je moguće razrešiti – zato ipak imamo neke klijente i zaposlene. Naša poenta je samo da nije moguće to rešiti klasičnim opisom posla koji se okači na InfoStud, već tako što se upoznamo i procenimo sve rizike u razgovoru.

 

Za sve vas bonus lista svih digital zanimanja, odnosno svih koji mogu da se prijave na ovaj konkurs:

 

 1. Social Media Specialist
 2. Social Media Coordinator
 3. Social Media Manager
 4. Social Media Advertising Expert
 5. Social Media & Community Manager
 6. Social & Community Manager
 7. Community Manager
 8. Community Management Specialist
 9. Community Manager / Photographer
 10. Online Marketing Manager
 11. Account Manager
 12. Digital Account Manager
 13. Digital Account
 14. Digital Account Executive
 15. Senior Digital Account Executive
 16. Junior Digital Account Executive
 17. Digital Account Strategist
 18. Digital Marketing
 19. Digital Marketeer
 20. Digital Marketing Strategist
 21. Digital Marketing Expert
 22. Digtial Marketing Manager
 23. Digital Marketing Director
 24. Digital Marketing Professional
 25. Digital Marketing Consultant
 26. Digital Marketing Freelancer
 27. Digital Advertising
 28. Digital Advertising Specialist
 29. Digital Advertising Expert
 30. Digital Advertising Manager
 31. Digital Engagement Manager
 32. Digital Communication Manager
 33. Digital Communications Manager
 34. Digtial Communication Expert
 35. Digital Project Manager
 36. Digital Manager
 37. Regional Digital Manager
 38. Senior Regional Digital Manager
 39. Digital activation Manager
 40. Digital Acceleration Specialist
 41. Digital Transformation Consultant
 42. Digital Innovation Manager
 43. Digital Evangelist
 44. Digital Coordinator
 45. Digital Specialist
 46. Digital Copywriter
 47. Copywriter
 48. Digital Nomad
 49. Digital Hustler
 50. Digital Ninja
 51. Digital Officer
 52. Digital Lead
 53. Digital Creative
 54. Digital Creative Director
 55. Digital Creative Expert
 56. Digital Director
 57. Digital Producer
 58. Digital Production Manager
 59. Digital Production Specialist
 60. Digital Content Specialist
 61. Content Marketing Specialist
 62. Content Marketing Manager
 63. Content Specialist
 64. Content Creator
 65. Creator
 66. Content Producer
 67. Content Guru
 68. Content Writer
 69. Freelance Writer
 70. Content Strategist
 71. Content Manager
 72. Content & Community Manager
 73. Web Content Manager

  23